10:00 - 18:00
Пн. - Пт.
Мелатонін - гормон сну та молодості

У наш швидкісний вік, коли треба скрізь встигнути та багато чого зробити, нам не вистачає часу на саме необхідне і, зокрема, на повноцінний сон.

І як би банально це не звучало, але повноцінний нічний сон є одним із ключових інструментів для збереження молодості, краси та здоров'я. Адже саме вночі, під час сну, виробляється мелатонін, який називають не лише гормоном сну, а й гормоном молодості.

Мелатонін є стимулом, завдяки якому люди хочуть спати. А під час сну наш організм відпочиває та відновлюється.

Якщо людина вночі не спить, це негативно позначається на її здоров'ї та зовнішньому вигляді - шкіра втрачає еластичність і пружність, людина швидше старіє, легше набирає зайву вагу, частіше хворіє. І все це наслідки нестачі мелатоніну, який виконує низку надважливих функцій у нашому організмі.

Насамперед мелатонін є антагоністом гормону стресу — кортизолу. А підвищений рівень кортизолу, як відомо, може бути причиною не лише хронічного чи раптового стресу, а й тривалої депресії. Тому рано чи пізно це починає руйнувати організм та наближати його старість. Крім того, кортизол викликає порушення захисного шару шкіри та її мікробіому, що своєю чергою призводить до високої чутливості та сухості, почервоніння та вираженої капілярної сітки. Надлишок кортизолу уповільнює вироблення колагену, еластину та гіалуронової кислоти, що веде до втрати пружності шкіри та провокує появу зморшок.

По-друге – мелатонін виявляє потужний антиоксидантний ефект. Він легко проникає крізь клітинні мембрани та нейтралізує руйнівну дію вільних радикалів, допомагає шкірі ефективніше захищатися від УФ-випромінювання, подовжує життя фібробластів, перешкоджає руйнуванню волокон колагену. Доведено, що мелатонін має антиоксидантну дію вдвічі сильнішу, ніж у вітаміну Е.

По-третє – мелатонін впливає на всі клітини організму, відновлює їх і покращує тонус. Завдяки цьому відбувається омолодження організму (в т.ч. і шкіри), підвищується імунітет, зникає депресія, покращується настрій.

По-четверте, мелатонін є ключовим протипухлинним агентом і запобігає розвиткові меланоми.

Оскільки мелатонін утворюється переважно вночі (між 2 та 4 годинами), для повноцінного його вироблення необхідно дотримуватися кількох простих правил:

1. Лягайте спати не пізніше 23:00. 

2. Не пийте міцний чай чи каву перед сном. Вони знижують вироблення мелатоніну.

3. Під час сну щільно закривайте штори.

5. Уникайте яскравого штучного освітлення.

5. Не використовуйте гаджети, оскільки синій діапазон світла, що випромінюють екрани, знижує рівень вироблення мелатоніну до нуля.

6. Прокидаючись уночі, не вмикайте світло, а використовуйте нічник.

7. Не лягайте спати вдень, тому що денний сон скорочує час нічного сну.

8. Збільште споживання продуктів, що стимулюють вироблення мелатоніну.

9. Гуляйте на свіжому повітрі щонайменше 1 годину на день.

Коментарі

Написати коментар