10:00 - 18:00
Пн. - Пт.
Вплив Вітаміну С на синтез колагену і еластин

Вітамін С необхідний для синтезу колагену.

Аскорбат служить кофактором проліл- і лізілгідроксілаз - ферментів, що відповідають за стабілізацію і утворення перехресних зв'язків. Він також може безпосередньо стимулювати синтез шляхом активації транскрипції і стабілізації мРНК проколагену. Цинга - модель фізіологічних змін, що виникає при дефіциті Вітаміну С і порушенні біосинтезу колагену.

У зв'язку з цим не дивно, що місцеве застосування Вітаміну С посилює синтез колагену в шкірі людини.
Біопсія шкіри жінок в постменопаузі, що прикладали до шкіри передпліч 5% L - аскорбінову кислоту і основу, показала збільшення рівня мРНК колагену I і III типів. Крім того, виявили підвищення рівня тканинного інгібітора металлопротеінази-1 (ТІМР-1), що вказує на те, що Вітамін С може зменшувати розпад колагену. Рівень мРНК еластину, фібрилярний і ТIMP-2 не змінився. Автори зазначили, що найбільший ефект від місцевого впливу Вітаміну С був отриманий при малому його надходженні з їжею  і зробили висновок, що такий спосіб застосування покращує функцію клітин дерми.
L-аскорбінова кислота також впливає на біосинтез еластину. За даними досліджень in vitro, аскорбат може пригнічувати біосинтез еластину фібробластами.
Це може бути корисно для зменшення його накопичення, типового для фотостаріння шкіри.

Коментарі

Написати коментар