Пантенол (Вітамін В5)

Пантенол або провітамін В5, також відомий під назвою пантотенол або пантотеновий спирт. Оптичний D-ізомер пантенолу називається декспантенол. Пантенол - водорозчинний стабільний низькомолекулярний препарат, який легко проникає в роговий шар шкіри.

Місцеве застосування пантенолу призначається при пораненнях, гематомах, пролежнях, шкірних виразках, термічних опіках, післяопераційних розрізах/розтяжках та дерматозах. Декспантенол - попередник пантотенової кислоти (вітамін В5). При збільшенні синтезу ліпідів шкіри її бар'єрна функція покращується, рани загоюються швидше. Крім того, пантенол стимулює проліферацію фібробластів і реепіталізацію шкіри, що теж сприяє загоєнню шкіри. Пантенол покращує проникність шкіри для різноманітних речовин.

Також, місцеве застосування пантенолу дуже добре сприймається шкірою, тому його додають до косметичних засобів та отримують кращий ефект. Він зволожує шкіру, зменшує шорсткість, лущення і покращує її еластичність, захищає від подразнення і пошкодження, індукованого натрію лаурилсульфатом, має пом'якшувальну, протизапальну та протисвербіжну властивості.

Зволожувальний ефект пантенолу обумовлений його гігроскопічністю, він добре зволожує роговий шар шкіри, а в комбінації з гліцерином його дія посилюється. Крім того, препарат зменшує сухість, шорсткість, лущення, свербіж та почервоніння при багатьох шкірних захворюваннях, в тому числі при атопічному дерматиті, іхтіозі, псоріазі, контактному дерматиті та знижує вираженість побічної дії ретиноїдів. Його додають в засоби для догляду за волоссям для підвищення їх еластичності, м'якості та полегшення розчісування.

Пантенол є попередником пантотенової кислоти (кофактором біосинтезу ліпідів бар'єрного шару) і запобігає подразненню шкіри через покращення її бар'єрної функції. У деяких осіб є підвищена чутливість до специфічних компонентів (таким, як певні консерванти, ароматизатори, активні речовини сонцезахисних кремів і т. д.), що призводить до появи негативних кінестетичних ефектів подразнення шкіри у вигляді печіння, поколювання, свербіння та пощипування. Пом'якшувальна та протизапальна властивості пантенола дозволяють зменшити ці негативні ефекти.

Продукти з цим інгредієнтом